De KNSB wil graag dat iedereen plezier beleeft aan het schaatsen op natuurijs. Veiligheid speelt hierbij een belangrijke en cruciale rol. Hoewel er alweer druk gesproken wordt over de eerste schaatswedstrijden op natuurijs, wil de KNSB dan ook benadrukken dat er nog geen sprake is van betrouwbaar natuurijs.

De ijsclubs, die strijden om de eerste marathonwedstrijd op natuurijs, organiseren deze wedstrijden op zogenaamde combinatiebanen. Op deze inline-skatebanen wordt slechts een dun laagje ijs geprepareerd, zodat het snel mogelijk is om te schaatsen. Het echte natuurijs laat nog een paar dagen langer op zich wachten.

Natuurijsbanen
Wilt u ook graag schaatsen op natuurijs? Let dan op wanneer de natuurijsbanen van de ijsclubs open zijn. Deze banen worden regelmatig gecontroleerd, geveegd en onderhouden zodra het mogelijk is. Een overzicht van de opengestelde natuurijsbanen is terug te vinden op schaatsen.nl.

Toertochten
Als het vriezen langer aanhoudt, bestaat de kans dat er op open water kan worden geschaatst. Hiervoor worden zogenaamde toertochten uitgezet, dit is de veiligste optie om op open water te schaatsen omdat de tocht wordt gecontroleerd door een speciaal organisatiecomité volgens de regels van de KNSB. Zodra er toertochten aan de orde zijn, verschijnen ze op de toertochtkalender.

Veiligheid
Als het gaat om veilig schaatsen op natuurijs, is het altijd van belang de aanwijzingen van ijsclubs ter harte te nemen. Zij controleren en onderhouden de ijsbanen en hebben als geen ander kennis van natuurijs. Als u gaat schaatsen op natuurijs, kunt u zien welke veiligheidsaspecten van belang zijn voor uw veiligheid. De KNSB adviseert deze goed in acht te nemen, zodat iedereen veilig en met veel plezier kan schaatsen!

Meer informatie over ijsbanen, wedstrijden, toertochten en veiligheid op natuurijs op schaatsen.nl/natuurijs.

Bron: KNSB