Gemeenten onderzocht op illegale steun voetbalclubs

De vier gemeenten die door de Europese commissie worden onderzocht op mogelijk illegale steun aan hun betaalde voetbalclubs zullen allemaal ruimhartig meewerken aan het onderzoek. ‘We hebben niets te verbergen.’


Oneerlijke steun
De Europese Commissie liet maandag weten een vooronderzoek in te stellen naar eventuele staatssteun aan vier Nederlandse profclubs. Het gaat om Vitesse, NEC, Willem II en MVV. Zij zouden in strijd met de Europese regels gemeentelijke steun hebben ontvangen.

Huur verlaagd
De gemeente Tilburg kwam bij Europa in het vizier nadat de stad vorig jaar de stadion huur voor Willem II fors – en met terugwerkende kracht- verlaagde. Het gemeentebestuur zegt ‘van harte’ mee te willen werken aan het onderzoek. ‘De commissie heeft een aantal stukken opgevraagd, waaronder het raadsbesluit waarin de huurverlaging werd goedgekeurd. Die zullen we uiteraard binnen de termijnen verstrekken’.

Niets te verbergen
Verantwoordelijk wethouder Hamming is er volgens zijn woordvoerder namelijk van overtuigd dat de huurverlaging binnen de Europese regels valt. ‘Het is ook na de verlaging nog steeds een marktconform tarief en de huur blijft voor ons kostendekkend. Daarmee voldoen we aan de belangrijkste criteria die de commissie stelt om oneerlijke staatsteun te voorkomen. We hebben niets te verbergen’.

Arnhem
Ook de gemeente Arnhem zegt ervan uit te gaan dat de zaak goed af zal lopen. ‘Het college denkt dat de behandeling van Vitesse in volledige overeenstemming met de Europese regels is geweest’. Het gaat om het gedwongen kwijtschelden van een schuld. Een woordvoerster zegt dan ook dat de gemeente alle vragen van de commissie transparant zal beantwoorden’.

Ministerie coördineert
De antwoorden worden doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de afhandeling coördineert. Het ministerie fungeert ook als eerste aanspreekpunt voor Europa. De gemeenten Maastricht en Nijmegen zeggen wel mee te werken aan het onderzoek, maar willen nog niet inhoudelijk reageren op de aard ervan.

Sancties mogelijk
De Europese commissie is aangeslagen op klachten van burgers uit Nederland. Hoeveel dat er zijn en of ze alleen over hun eigen gemeente hebben geklaagd werd niet duidelijk. Mocht het vooronderzoek wijzen op illegale staatsteun, dan kan de commissie een vervolgonderzoek starten en uiteindelijk tot sancties overgaan.

Bron - Binnenlands Bestuur