Help - Zoeken - Gebruikers - Kalender
Volledige versie: Uitgebreid Gronings weer door: Harma Boer.
TrefpuntGroningen.nl > Nieuws > Nieuws
Chris Ubels
Onderstaand weerbericht wordt speciaal voor ons verzorgd door: Harma Boer!
Let op: Scroll naar beneden voor de buienradar en het live weerstation van Kubus!
Bron: Buienradar.nl

Weerstation Zuidbroek (Menterwolde)Toelichting radarbeelden
Radarbeelden geven aan waar neerslag valt en met welke intensiteit. Met behulp van actuele radarbeelden is dus te bepalen waar het in het land het nog droog is, en waar niet. Hierboven ziet u de radarbeelden met een vertraging van circa twee uur.

In Nederland zijn er twee radarlocaties. De eerste is in De Bilt, de tweede in De Kooij (bij Den Helder). Met de radar van De Bilt kan neerslag vrij precies tot boven de Ardennen waargenomen worden. De radar bij Den Helder is vooral handig om ook een deel van de Noordzee te kunnen 'zien'.

Een radar geeft niet aan waar bewolking te vinden is. Daarvoor moeten de satellietbeelden bekeken worden.

Satelietbeeld Europa


Toelichting Satellietbeelden
Satellietbeelden geven aan waar wolken zich bevinden. Met behulp van de beelden is dus te bepalen waar het bewolkt is en waar de zon schijnt.

De satellietbeelden zijn mogelijk dankzij satellieten die op 36.000 km hoogte boven de Aarde zweven. Deze hoogte is zeer belangrijk want hierdoor heeft de satelliet een snelheid die hem precies boven een vaste plek ten opzichte van de Aarde houdt. De satelliet hangt dan als het ware 'stil'. De satelliet maakt foto's in verschillende kanalen. Zo worden er foto's gemaakt in 'zichtbaar licht', 'waterdamp', en 'infrarood'.

Infrarood foto's als hierboven laten de temperatuur van de wolken zien. De satelliet meet de temperaturen van de eerste laag waar de reflectie zichtbaar is. Dit betekent dat de infrarood beelden vooral hoge wolken laten zien. Zijn er geen hoge wolken dan heeft de apparatuur de kans ook lagere wolken waar te nemen. Voordeel van infrarood is, dat temperaturen meten dag en nacht kan. De beelden zijn dus 24 uur per dag bruikbaar. Op de beelden geldt dat hoe witter ze zijn, des te kouder de wolken zijn, des te hoger ze zich bevinden.

Chris Ubels
Met dank aan John hebben we nu in het weerbericht de beschikking over een interactief weerstation voor Zuidbroek, Menterwolde.
Dit is een "lo-fi" versie van onze hoofd content. Om de volledige versie te zien met meer informatie, opmaak en afbeeldingen, klik hier.
Invision Power Board © 2001-2021 Invision Power Services, Inc.