De provincie Groningen is dinsdagochtend rond zeven uur getroffen door een aardbeving. De schok had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Iets na het middaguur volgde nog een flinke naschok met een kracht van 2,5. Dat heeft het KNMI gemeld. 

De eerste schok evenaarde de zwaarste aardbeving die ooit in Noord-Nederland is gemeten. Deze vond in 2001 plaats in een aardgasveld bij Alkmaar. De Groningse schokken van dinsdag werden geregistreerd door alle seismische stations in het land. 

Het epicentrum van de aardbevingen lag bij Middelstum. Het Groningse dorp, dat midden in het Groningse aardgasveld ligt, is de afgelopen jaren meerdere malen getroffen door aardschokken. Zowel het KNMI als regionale zender RTV Noord werden direct gebombardeerd met tientallen verontruste telefoontjes en e-mails. 

Volgens H. Haak, seismoloog bij het KNMI, was het de grootste aardschok die ooit in Groningen is gemeten. De trilling was door de hele provincie te voelen, van Uithuizermeeden tot in Haren. Ook de tweede beving noemt Haak "zeer opmerkelijk". In Noord-Nederland komen zelden naschokken voor. Het vergroot ook de onrust bij de mensen." 

Sinds 1986, toen de eerste beving als gevolg van de gaswinning plaatsvond, zijn er tien schokken van deze ordegrootte geweest. In totaal hebben zich al vele tientallen kleinere en grotere schokken voorgedaan. 

Gaswinning

De aardbevingen ontstaan doordat het winnen van gas spanningen in de bodem opwekt. Naarmate er meer gas wordt gewonnen, neemt de spanning toe. Daarom vond de eerste aardbeving ook pas na een kwart eeuw plaats na de eerste boring. In Groningen wordt sinds 1959 naar aardgas geboord. 

De laatste grote beving in Groningen was in 2003. Toen werd de provincie in een maand tijd door drie krachtige schokken getroffen. 

Schadeclaims 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM, heeft dinsdag ongeveer twintig telefoontjes gekregen van mensen die dinsdagochtend werden getroffen door de aardbeving. Dat zei een woordvoerder van de NAM, die verantwoordelijk is voor de aardgaswinning in Noord-Nederland. 

Of deze mensen allemaal een claim zullen indienen, is nog niet bekend. "De mensen bellen met schade variërend van scheuren in pleisterwerk tot geknapte ruiten," aldus de woordvoerder. Zodra mensen een schriftelijke claim indienen, zal een onafhankelijk expert bepalen of de getroffene een financiële vergoeding krijgt van de NAM. 

De NAM verwacht op termijn nog wel meer telefoontjes en mogelijke claims te krijgen. "Er zijn natuurlijk mensen op vakantie, die kunnen ons uiteraard na thuiskomst ook nog bellen." 
 
We willen graag van u weten of u de beving ook gevoeld heeft, vul daarom even het formuliertje in, bedankt! Klik hier voor het formulier ( een reactie is natuurlijk ook altijd welkom)

Bron: Nu.nl

Afbeelding

Kaart van Noordoost Groningen. De aardbeving van 8 augustus is aangegeven met de pijl, lichtgroen zijn gasvelden, oranje zijn steden en gele rondjes zijn eerdere aardbevingen.


Onderstaand de schaal van Richter.


0-1 zeer lichte aardbeving geen schade
1-2 zeer lichte aardbeving trillingen voelbaar, geen schade
2-3 lichte aardbeving ramen en deuren rammelen, losstaande voorwerpen vallen om
3-4 lichte aardbeving schrikreacties, veel voorwerpen vallen om, scheuren in minder sterke huizen
4-5 lichte aardbeving schoorstenen breken, leidingen lekken
5-6 zware aardbeving paniek bij mensen en dieren, spoorrails verbuigen, minder sterke huizen storten in
6-7 zware aardbeving zware schade aan veel gebouwen en ondergrondse leidingen worden vernield
7-8 zeer zware aardbeving algemene verwoesting van gebouwen.
8-9 zeer zware aardbeving niets blijft overeind, rotsen breken in stukken, veel aardverschuivingen

Bijgaand nog een linkje naar het KNMI Seismologie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hebben jullie de beving gevoeld? Ik hier in Ulrum niet.

Groeten Sander